29 Ocak 2018 Pazartesi

HAZRETİ MUHAMMEDİN VEFATI

HAZRETİ MUHAMMEDİN VEFATI
Bu çalışmamı, tabulara karşı mücadele veren,kurtuluş yolunu geçmişte ve insan ötesinde değil;ancak insanoğlunun kendisinde arayan,evrensel barış için çaba harcayan ve bu yoldaçözüm üreten, fedakârlık gösteren tüm duyarlıinsanlara ithaf ediyorum Burada basit bir örnek vereyim: 

Bilindiği gibi HAZRET kelimesi Muhammed zamanında olmadığı, sonradan kullanıldığı ve üstelik de Farsça bir kelime olduğu halde, ben yine de itina göstererek bunu hep kullandım, Hz. Muhammed dedim. Ali ve eşi Fatma, halk nezdinde hazretle anıldıkları ve bu şekilde meşhur oldukları için, onlar için de Hz.kelimesini kullandım. Kullanılmayan yer/ler varsa demek kidikkatimden kaçmıştır. 

Benim için önemli olan özdür; yoksa kelime oyununa takılmak gibi ucuz şeyler âdetim değildir. Johannes Kepler'in (1571-1630) güzel bir sözü var: "Bir âlimin eleştirisini milyonlarca cahilin alkışına tercihederim". Böyledir; bir toplumda eleştiri özgürlüğü, tartışma özgürlüğü kısıtlıysa o toplumun ilerleme şansı olmadığı gibi, huzuru da mümkün değildir. Dünyaya bir kuş bakışı bakalım, düşünce-inanç ve ifade özgürlüğünün olmadığı ülkelerin durumları ortada. Belirttiğim bu özgürlüklerin yolu ve zemini de tabii ki sağlıklı bir demokrasiden geçer.Bu çalışmamda Hz. Muhammed'in ölüm nedenini anlatırken, ağırlıklı olarak şu bölümler üzerinde duracağım:- 

Hayber'de Yahudi bir kadın tarafından kendisine verilen zehirli et olayı. - Tebük'te Hz. Muhammed'e karşı en yakın arkadaşla rı tarafından yapılmak istenen bir suikast girişimi var; bunudetaylıca açıklayacağım. Aynı zamanda Veda haccı dönüşünde en seçme sahabeler tarafından Hz. Muhammed'e karşı tertiplenen başka bir suikast girişimi var, bunu da an latacağım.- En önemlisi de Hz. Muhammed'in vefat ettiği sırada,onun isteği dışında, eşleri Ayşe ve Hafsa tarafından kendisine ağız yoluyla verilen ilaç olayı var; bunun üzerinde duracağım. 

Bunları anlatmakla birlikte Hz. Muhammed'in öl- dürülmesinin neden gizli tutulduğu sorusuna kısaca açıklık getirmeye çalışacağım.İşleyeceğim konular ilginç ve halk nezdinde bilinenlerin tam tersi. O bakımdan insan haklı olarak, 'Acaba bu ciddi, hatta trajedik sayılan olaylara karşı İslam tarihçileri,Kuran yorumcuları, siyer ve tabakat yazarları, İslam'ınmeşhur yazarları ne gibi savunmalar yapmışlar?" diye sorabilir. Onun için bu ünlülerden de en zirvedekilerden birkaçının konularla ilgili savunmalarını sunacağım.Kitapta ayrıca Hz. Fatma ve eşi Hz. Ali'nin başına gelenolumsuzlukları özet şeklinde anlatacağım. 

Çünkü bu konuda da gerçekler Müslüman kamuoyundan hep gizlenegel-miştir. İslami kaynaklarda bu konuda yeterince bilgi var. Buarada halk arasında Ebubekir'in de ölüm nedeni farklı biliniyor; buna da açıklık getireceğim. Yani bugünkü tabirleEbubekir'in bir siyasi cinayete kurban gittiğini ve bunu yapanın da halife Ömer olduğunu kanıtlarıyla birlikte sunacağım. Yine halife Osman'ın Müslümanlar tarafından linçedilmesi olayı var, onu da işleyeceğim. Halife Ömer birçok konuda ağır bir şekilde suçlanıyor. Bu suçlamaların doğruolup olmadığını tam olarak anlayabilmek için onun bilinmeyen yönleriyle ilgili bazı çarpıcı bilgiler vereceğim. Yine Müslüman kamuoyu tarafından Hz. Muhammed'emal edilen çocuklarla ilgili bir yanlış bilgilendirme var; bunu izah edeceğim. Kısacası, bu çalışmam bugüne kadar Müslüman kamuoyuyla paylaşılmayan farklı bilgilerdenoluşmaktadır. 

 BİRİNCİ BÖLÜM HZ MUHAMMED'İN HAYBER'DE YEDİĞİZEHİRLİ ET OLAYI 

Hz. Muhammed'e karşı yapılan suikastları işlerken böylemasalımsı, ona karşı güya düzenlenip de mucize sonucu başarısız kılınan suikastleri anlatmayacağım. Örneğin, Ca- bir b. Abdullah'ın anlattığı şu olay: "Bir yere baskın düzenlemiştik; bir ara istirahat için gölgeye çekildik. O arada Hz.Muhammed kılıcını bir ağaca asıp o ağacın altında uzanırken adamın biri gelip onun asılı kılıcını alır ve kendisine, "Ey Muhammed; bugün kim seni elimden kurtaracak, seni öldüreceğim" der. Hz. Muhammed de, "Allah benikurtarır" yanıtını verir. 

Bu soru, o adam tarafından üç sefer tekrarlanır ve Hz. Muhammed'den aldığı yanıt da hep aynı... Sonuçta Allah tarafından adam etkisiz hale gelir, vücudu sanki donmuş, felç olmuş gibi olur ve kılıç kullanamazhale gelir." Bu hadis en başta Buhari ve Müslim'de anlatılmaktadır. 1 Cabir b. Abdullah bu olayı üç farklı içerikle anlatır... 

Birinde sanki orada bulunan herkes Muhammed ve adamı izlemiş gibi bir aktarım söz konusudur; diğerinde, Muhammed'in arkadaşları o adamı görünce bağırıp çağırmışlar,adam da korkudan ona bir şey yapamamış şeklinde bilgi 1 a- Buhari, Megazi, Zat'ü Rika kısmında, b- Müslim, hem Fedail/Hz. Muhammed'in tevekkülü kısmında, hem korkunamazı kısmında.
iki yıl bir ülkede kal, ondan sonra yönetimi ele geçir, oranın halkıyla da kavga et, onları katlet, yurtlarından eyle.Bunun örneği dünyanın hiçbir yerinde yoktur!Hz. Muhammed ve yandaşları, Hayber kalesini ele geçirince, ölümden kurtulanlar ona şu teklifi sundu: Biz butoprakları sizden daha iyi işleriz. Çünkü yıllarca ekip biçtik,deneyimimiz var. O yüzden bizi öldürmeyin, sürgüne degöndermeyin, biz burayı ekip biçelim, gelirini paylaşalımderler. 

Hz. Muhammed de bu teklifi kabul eder ve Hayber toprakları bu anlaşmadan sonra bu şekilde işlenir. Zatenesir düşen Hayber sakinleri için bunun dışında alternatif de yoktu.Hayber'den sonra Hz. Muhammed'in kendilerine yöneleceği bilgisini alan Fedek halici bu pazarlığı duydu. Onlar da Hz. Muhammed'e aynı teklifi sundular ve önerilerikabul edildi. İşte Fedek savaşsız alındığı için, Kur'an'dakiHaşir suresinin 6-7. ayetlerine göre bu köy (Fedek) 'Fey'sayılırdı. Yani ancak Allah'a ve Muhammed'e ait olacaktı;diğer ganimet malları gibi Müslümanlara dağıtılmayacaktı.Sonuçta Muhammed Fedek köyünü kendine ayırdı; ancak Hayber'i hazine malı olarak arkadaşları arasında paylaştır dı. 

Savaşın kısa durumu bu. Hz. Muhammed'in bu baskın sırasında yediği zehir li yemeğe gelince; Hayber Yahudilerinden sağ kalan Hariskızı Zeynep -ki Selam b. Meşkem'in hanımıydı- soruşturu yor, acaba Hz. Muhammed hangi yemekleri çok sever, di ye. Etin kaburga kısmını çok sevdiğini söylüyorlar kendisine. Bu arada Zeynep bir koyun pişirip içine zehir doldurarak Muhammed'e ikram ediyor, tabii ki Hz. Muhammed'insevdiği kısma daha fazla zehir bırakıyor. Hz. Muhammed yemeğe başlayınca, onun arkadaşlarından Bişr b. Bera,acele edip ondan önce ağzına alıyor ve orada yığılıp can veriyor. 

Hz. Muhammed ise henüz arkadaşı kadar fazla yemediği ve bu arada onun da durumunu gördüğü için, artık yemekten vazgeçiyor. Sonra o yemeği hazırlayan kadı nı çağırıyor: "Neden buna gerek duyup bizi zehirlemek istedin?" diyor. Kadın da, "Sen bizim başımıza neler getirdiğini iyi biliyorsun. Babam Haris'i, kocam Selam b. Meş-kem'i, amcam Yaser'i, kardeşim Merhab'ı ve diğer yakınlarımla Hayber Yahudilerini öldürdünüz, kalanları da esir-cariye yaptınız. Bunun için ben de kendi kendime dedimki, bu adamı zehirleyeceğim: Peygamberse, Tanrı ile irtibatı varsa, zaten vahiy alır bu etten yemez; ama yalancıysa yemeğe devam eder ve ölür. Dolayısıyla biz kalanlar daondan kurtulmuş oluruz. 

O yüzden böyle bir plan kurdum" diyor. Burada şunu eklemek isterim: Peygamber olup olmaması bir kenara; bir kere onlardan bu kadar insan öldüren bir Muhammed, nasıl olur da safça, tedbirsiz bir şekildekalkıp bir Yahudi kadının hazırladığı yemeği cesaretle yiye bilir? Şunu da kabul etmek lazım ki, kadın çok yetenekli veaktif biriymiş. Bu plan, her babayiğidin işi değil. Yineliyorum: Hz. Muhammed'in kendileriyle savaştığı ve çoğunukatlettiği insanların kalanlarından birinin hazırladığı yemeği yemesi çok yanlış bir şey; bu kadar tedbirsizliğin açıklaması olamaz. Ben, madem Tanrı arkasındaydı neden haber vermedi sorusundan ziyade; normal bir insan düşman olankesimin yemeğini nasıl bu kadar rahatlıkla yiyebilir diyehayret ederim.Bazı islam tarihçileri, 

Muhammed bu olayda kadını affetmiş gibi açıklamalar yapmışlarsa da, bunun inandırıcı bir yanı yoktur. Muhammed bu olaydan dolayı o kadını oradaöldürüyor. Hatta bazı islami kaynaklarda Muhammed'in talimatıyla o kadın işkenceyle, çarmıha gerilmek suretiyle in- faz ediliyor. 3 Ha reklam için affetmiş, ha katletmiş bu o kadar önemli değildir. Önemli olan, kendileriyle savaştığı insanların ikram ettiği yemeği yemek, bunun sakıncalarınıgöze almamak. Bu önemli bir yanlıştır. Bazı kaynaklara göre bu zehirli etten sadece Bişr adındaki şahıs değil; birkaçkişi ölmüş diye farklı bilgi de var. 4 Bu olayda yediği zehirli etten dolayı Muhammed'in bedeninde yıpranmalar oluştuğu ve ölene kadar da sıklıkla(hecamat denilen yöntemle) vücudundan kan aldırdığı bir gerçek. Mesela Ebu Hind, Ebu Tayyip adlarındaki şahıslarınondan kan aldıkları kaynaklarda geçiyor. 

Hatta bunun karşılığında Muhammed'in Ebu Tayyib'e ücret olarak iki Sa' hurma verdiği bile yazılı. Yine İbni Mace'nin aktardığı riva yette, onun eşlerinden Ümmü Seleme'nin kendisine, "Bakıyorum sen o zehirli etten sonra gitgide olumsuz etkileni yorsun" dediğini ve ara sıra onun da Muhammed'den kanaldığını aktarıyor.Buhari ve Müslim'de, "Bazen hac için ihramda iken, bazen oruçlu iken kendisinden kan aldırıyordu" şeklinde hadisler var. Yani kan aldırma, Hayber'de yediği zehirli etinetkisiyle oluşan hastalıktan dolayı oluyordu...Şu not da önemli! Enes b. Malik, "O yemekten sonra Muhammed'in ağız bölgesinde bozukluklar oluşmuş tu" diye bilgi veriyor. 

Bu Enes b. Malik Muhammed'e on yıl yaverlik yapan bir sahabi ve onun bu hadisi en baştaBuhari ve Müslim'de geçmektedir. 5 Bu açıklamalara göre 3 Siret-i Halebi, Hayber kısmında. 2/769. Burada Ebudavud ve başka kaynaklarda da bu şekilde anlatıldığı kaydediliyor...4 İbni Kesir, el-Bidaye ve'l Nihaye, Hayber kısmı. 4/236 ve sonrası.5 a- Buhari, Megazi, Hayber'de ikram edilen zehirli et kısmında. Bir de Tıp kısmı, Muhammed'in zehirlenmesi bölümünde geçer. Ayrıca Hibe kısmında,müşriklerden hediye alma adı altında geçen bölümde anlatılır. b- Müslim, Selam bölümü, zehir (Simm) babında

14 İbni Ebi Şeybe, Musannaf, 20/614-no: 38259-37045 cilt 20/579.15 Tabakat, 6/531, no: 2556. herhangi bir sorun da çıkarmamıştır. İbni Hazm, bu raviler arasında Velit var; o bakımdan güvensizdir diyor. Ama aynı Ömer gidip Hz. Ali ve taraftarlarını tehdit ediyor, ya gelin Ebubekir'i kabul edin, ya da evinizi yakarım diye. Ama bunu anlatanlar arasında Velit yok. Örneğin; Muhammed b. Bişr Ubeydullah b. Ömer'den, o da Zeyd b. Eslem'den,Zeyd de babasından alıyor şeklinde geçiyor ve bunu en eski tarihçiler-muhaddisler anlatınca bir sorun da çıkarmıyorlar. Peki, İbni Hazm bu hadiste nasıl Ömer'i kurtarır acaba!Bu ev yakma olayını daha sonra detaylıca anlatacağım. 

14 İbni Hazm'dan önce iki asırdan da fazla yaşayan bumeşhur hadisçi İbni Ebi Şeybe bunları anlatırken de herhangi bir itirazda bulunmuyor; ama İbni Hazm sudan bahanelerle bu "gibi hadisleri aktaranlara kusur bulmaya çalışı yor. Ama ne yazık ki, bunu yaparken yüzüne gözüne bulaştırıyor, meslektaşları tarafından bile gülünç hale düşüyor.Hemen açıklayayım. İbni Hacer Askalâni (ö.852.h). Ab-durrahman b. Ebi Hatem el-Razi (h.327.ö), Zehebi Şemsettin (h.748 .0), İmam Müzi (h.742.ö) gibi ünlü hadis uzmanları, raviler ve Cerh-Tadil uzmanları, İbni Hazm'ın "Gü vensizdir, kimse ondan hadis aktarmamıştır" dediği Ve lit b. Cümey' hakkındaki değerlendirmeleri şöyle:"İmam Ahmet b. Hanbel ve Ebu Davud, bu kişide sa lonca yoktur" demiş. İbni Muin ve Uclî, "Velit bin Cümey' güvenilirdir" demiş. Ebuzer'a, "sorun yoktur" demiş. 
EbuHatem, "hadisleri güvenilirdir" açıklamasını yapmış. İbniSad, 15 "Hem güvenilirdir, hem de birçok hadis aktarmıştır"şeklinde onun hakkında kanaatini belirtmiştir. Bezar, onunhadislerini olumlu değerlendirmekle birlikte kendisini Hz. Ali taraftarı olmalda itham etmiş. Hakim ise, "İmam Müs- lim ondan hadis almasaydı iyi olurdu" diye yorum yapmış.Kısacası, adı geçen hadis yorumcuları Velit hakkında bu şekilde olumlu bir bilgi aktarmışlardır. Ancak bunlardan İmam Müzi, "ibni Mace dışında başta Buhari ve Müslüm olmak üzere meşhur Kütüb-i Sitte sahipleri ondan hadis aktarmışlardır" açıklamasını da yapı yor. Şunu da hatırlatayım ki, bu değerlendirmeyi yapan şahıslar, hadis usulü, Cerh-Tadil denilen hadisleri ve ravilerideğerlendiren-kritize eden önemli islam mütefekkirleridir. 

16 Velit ile ilgili değerlendirme sadece bu kadar kişiyle sınırlı değil; ilgili konu uzmanlarından birçok kişi onun hakkında kanaatini belirlemiş ve onun güvenilir bir hadis ravi-si olduğunu belirtmişlerdir.Kanımca, bunlar İbni Hazm'ın aktardığı hadisi görmemişlerdir; yoksa eğer ravinin aktardığı bu suikast hadisinden haberleri olsaydı, İbni Hazm gibi onlar da adama bir bahane bulurlardı.İbni Hazm'ın "güvensizdir, kimse ondan hadis almamıştır" dediği Velit hakkında islam düşünürlerinin kanaatlerini biraz daha açmak, detaylandırmak istiyorum. a- Ahmet b. Abdullah Uclî (182-261), Bunun yorumuzaten yukarıdaki değerlendirmede geçti: "Velit güvenilir biridir" diye kaydetmiş. 

17 16a-Askalani,(l)Tehzib-iTehzib, 11/ 138ve (2) Takrib-i Tehzib, no: 7432 Velit kısmında. b- İmam Zehebi, Mizan'ül İtidal, 7/129-no: 9370 Velit b. Abdulah b. Cümey' bölümünde.c- İmam Müzi,Tehzib-i Kemal, cilt 31/35, no: 6713 Velit b. Abdullah b. Cümey' kısmında.d- Ebu Hatem el-Razi, 'Cerh-Tadil', cilt 9/8. Velit bin Abdullah b. Cümey' kısmında. 17 Marifet'ü Sükat, no: 1943. b- İbni Şahin Ömer b. Ahmet (297-385), "Velit b. Cümey' sakıncasız biridir" şeklinde açıklama yapmıştır. 18 c- Osman b. Sait Daremi, (200-280), "Bu adam güvenilirdir" demiş. 19 d- İbni Sad (230), "Velit b. Cümey Huzai, güvenilir biridir ve ona ait birçok hadis vardır" şeklinde açıklama yapmıştır. 20 İslamda Kur'an'dan sonra en güvenilir hadis âlimleriBuhari ve Müslim başta olmak üzere birçoğu Velit b. Cümey' adındaki kişiden alıntılar yapmıştır. Zaten az sonra bunu örneklerle anlatacağım. Ben yukarıda hadis uzmanlarının doğum tarihlerini bilerek verdim. Hepsi İbniHazm'dan en az iki asır önce yaşamış ve sorun da çıkarmamışlardır; ama İbni Hazm'ın hesabına gelmediği için öylekuyruklu bir yalan atmıştır ki, meslektaşları bile onu utan-dırmışlardır. İlk pratik örneğimiz Buhari'den olsun. 

Ebu Na- im'den, o da Velit b. Cümey'den, ninesinden, o da Ümmü Varaka binti Abdillah b. Haris Ensari'den şöyle bir hadis aktarıyor: Hz. Muhammed'in önem verdiği Ümmü Vara-ka'nın bir kölesi, bir de cariyesi varmış. Kadın vasiyet edi yor; ölürsem siz de özgürsünüz, diye. tabii ki bu iki kişininözgürlüğü birinin ölümüne bağlı olunca erkenden onun ölmesini ister. Bu nedenle o iki kişi kadını katlediyor. Olay,halife Ömer zamanında oluyor. Kendisi de her ikisini çarmıha germek suretiyle öldürüyor. Burada güya şu denili yor: Kadın Hz. Muhammed'e demiş ki, izin ver ben de Bedir savaşına katılayım, bari hastalara bakayım. Muhammedde "Hayır sen gelme" demiş ve burada ona "Şehit" sıfatını 18 Tarih'ü Esma-i Sükat, no: 1499. 19 Tarih-i İbni Muin, no: 838. /O Tabakat, 6/531, no: 2556


Ahmet bin Hanbel (164-241): Tebük suikastı olayını anlatırken uzunca bir hadisin ortasında Ammar'la birinin arasında şöyle bir diyalog geçtiğini aktarıyor: Yine diğer kaynaklardaki gibi bunların sayısı soruluyor ve Ammar, "Eğer seni de eklersek bunların sayısı 15 olur" şeklinde karşılık veriyor. Yani burada yine kişinin ismi meçhul. 30 Üstelik İmam Ahmet bin Hanbel bu hadisi, Velit bin Cümey'den aktarıyor ve sıralamayı şöyle yapıyor: Bu hadisi Yezit adındaki kişi Velit bin Cümey'den, o da Ebu Tufeyl'dan aktarmış diyedevam ediyor. Hani konunun başında İbni Hazm, "Bu Velit b. Cümey'den kimse hadis almamış, yalancının biridir" di ye rastgele onun hakkında olumsuz karar vermişti!

 İşte böyle: Almış mı almamış mı, durum ortada. İmam Taberi (Ö.3I0): Kendi tefsirinde şunları aktarıyor:Hz. Ömer Hüzeyfe'den, "Ben de o münafıklar içinde var mıyım?" diye sormuş. O, "Hayır sen yoksun; ancak bir daha da bu konuda açıklama yapmayacağım" demiş. Taberi,kendi meşhur tarihinde de değişik konularda buna değini yor. Ayrıca Tehzib-i Asar' adlı yapıtında çok farklı bir bilgi de veriyor. Burada Nezal adındaki kişiden şunu aktarı yor: Biz bir toplantıda Hüzeyfe ile birlikte Hz. Osman'ın ya-nındaydık. Osman, Hüzeyfe'yi tehdit etti, senden bazı şeyler duyuyorum, senden başka doğru insan yok mu diye...Hüzeyfe yemin içti ki ben bir şey demedim. Hâlbuki Hüzeyfe daha önce bize bir şeyler demişti; ancak Osman'ıntehditlerine karşı inkâr etti. 

Osman gidince biz ondan sorduk, bu da ne? Hüzeyfe şu yanıtı verdi: Ne yapayım; bu c- Yine İbni Kesir'in Kur'an tefsiri, Tevbe suresi 74, 80, 84 ve 101. ayetlerikısmında anlatıyor.30 Ahmet b. Hanmel Müsned, Baki müsned-il Ansar, Ebu Tufeyl Amir b. Vâil hadisi. şekilde ayarlamak zorundayım; yoksa daha kötü olur. Evet; bunu anlatan tarihçi ve aynı zamanda meşhur müfes-sir/Kur'an yorumcusu İmam Taberi. 31 Burada Hüzeyfe'ninniçin Ömer'e "Sen o listede yoksun" demesinin asıl nedeni belli oluyor: Korku. Yoksa Ömer onu sağ bırakmazdı! İbni Ebl Şeybe (t59-235): Münafıklardan biri ölüyor. 

Te- bük'te Hz. Muhammed'in devesini çeken Hüzeyfe adındaki kişi, o adamın cenaze namazına katılmıyor. Bu Hz.Ömer'in dikkatini çekiyor ve Hüzeyfe'den soruyor: Acaba bu da sözü edilen o münafıklardan mı diye? Hüzeyfe "Evet" diyor. Ömer yine soruyor: Peki benim de onlarıniçinde ismim geçiyor mu? Hüzeyfe, "Hayır" diyor ve "Ar tık bu konuda kimseye açıklama yapmak istemiyorum" diye ekliyor. 32 Ebubekir Ahmet b. Bezsır (h.292.ö): Bu konuda A'meşEbu Vâil'den o da Hüzeyfe'den alıntı yaparak, münafıkları bilen Hüzeyfe'den şöyle bir olay aktarıyor: Hz. Ömer bir cenazeye çağırılıyor. Hüzeyfe ona dur diyor/gitme, bu dao münafıklardandır eliyor. Bunun üzerine Ömer, "Allah aşkına ben de onlardan mıyım?" diye soruyor.

Hüzeyfe, "Ha yır; ancak bu konuda bir daha kimseye açıklama yapmak istemiyorum" diye ekliyor. Ayrıca burada hadisin dipnotunda başka birkaç kaynağın da isimleri veriliyor. 33 31 Cami'ul-Beyan Tefsiri, Tevbe suresi 101. ayetin açıklama kısmında.Bir de başka bir kitabı Tehzib'ül Asar'da buna yer vermiş, no: 1484, cilt 4/202.32 Musannaf, Kitab'ül Fiten, no: 37390, cilt= 21/162.33 Müsned-i Bezar, 7/293. no: 2885. Ebu Yusuf Yakub b. Süfyan Besevi (h.277 ö.): Besevi, bu münafıklardan biri ölünce Hüzeyfe onun cenaze merasimine katılmıyor. Ömer, "Bu da o bilinenlerden mi?" diye soruyor. Hüzeyfe "Evet" yanıtını veriyor. Ömer yine soruyor: Allah aşkına ben de onlardan mıyım? Hüzeyfe, "Hayır, an cak bundan sonra bu konuda kimseye açıklama yap mak istemem" diyor. 

34 Ebubekir el-Helal (234-311): Hanbelî Mezhebi'nin önemli isimlerinden olan bu kişi, münafıklardan biri ölüyor, bu arada Hüzeyfe b. Yeman onun cenaze merasimine katılmıyor. Halife Ömer soruyor: Acaba bu ölen kişi münafıklardan mı? diye. Hüzeyfe, "Evet? diyor. Ömer yine soru yor: Allah aşkına ben de onlar içinde var mıyım? Hüzeyfe, "Hayır" diyor ve ekliyor: Artık bundan sonra bu konudaaçıklama yapmak istemem diyor. 35 Rabl' b. Habib el Basrl (h.75 ? ö.): Bu yazar Müsned'inde şunu aktarıyor: Bir gün Hüzeyfe b. Yeman Hz. Ömer'le karşılaşıyor. Meğer o sırada Ömer de bir cenaze merasiminden dönüyormuş. 

Ömer Hüzeyfe'yi eleştiriyor; Hz. Muhammed'in sahabilerinden biri ölüyor, sen artık cenazelerede katılmıyorsun diyor. Hüzeyfe, bilmiyor musun ki Hz.Muhammed'in bana söylediği sırları/gizli emanetleri var!Ömer yine soruyor: Acaba bu ölen kişi onlardan mı? Hüzeyfe, hey Allah'ım bu da onlardandır diyor. Ömer, peki ya ben de onlardan mıyım? Adam hayır diyor ve bir daha da bu konuda konuşma yapmak istemediğini belirtiyor. 36 34 Besevi, El-Marifet'ü ve'l Tarih, 2/769.35 Es-Sünne, no: 1288/ cilt, 4.. Bab'ü münakehet'il Mürcie kısmında.36 Sünen-i Rabi, 4.cilt Cabir b. Zeyd hadisleri kısmında. No: 92

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM AYŞE ve HAFSA'NIN Hz. MUHAMMED EİÇİRDİKLERİ İLAÇ
 a- En Başta Buhari ve Müslim'de Ledud Olayı Hz. Muhammed'in ölüm nedeni şu hadiste aranmalıdır demek, yerinde bir ifade. Kitabın ana teması, aslında bu bölümdür. Kalan kısımlar birer teferruattır, tabii ki onlar daönemli; ancak burası çok farklı. Bir şey anlatmadan hemenkonunun başında yorum yapmak doğru değildir. Vurgulamak istediğim, Hz. Muhammed'in ölüm gerçeği bu başlıkta aranmalıdır.Buhari'nin anlatımlarının birkaç yerinde, Müslim'de ve başka da birçok İslami eserde ortak olarak işlenen şöyle bir olay var: Hz. Muhammed son hastalığında ölüm döşeğin-deyken bir ara ayılınca bakıyor ki ona ağız yoluyla ilaç içi-riyorlar. 

Bunu görünce çok kızıyor ve "Sizi, sakın ola ba na bir şey içirmeyin diye uyarmadım mı? Neden bana ilaç içirdiniz? Hepiniz bu ilaçtan içeceksiniz, ben de bakacağım; ancak amcam Abbas hariç. Çünkü o sizin le beraber değil, planın içinde o yoktur" diyor. Bazı riva yetlere göre, Muhammed bu ilaç meselesini fark edinceonlara soruyor, kim yaptı diye? Onlar da amcan Abbas yaptı yanıtını verince kendisi, içinizde zaten tek sağlam kişi amcamdır diyor. Bu rivayet çok yaygın; ancak İbn'il Cev-zi'nin aktardığı cümleler daha da ilginç: Hz. Muhammed bu arada eliyle Habeşistan'a işaret ederek, bu ilaç içirme yöntemi Habeşli kadınların işidir diyor. Demek ki onlar bu yöntemle insanları zehirlemekle meşhurmuş ki böyle söylüyor. 

57 Zaten bu konuda hem Buhari, hem de Müslim bağımsız bir bölüm açmışlar: Ledud bölümü. Ve her iki kaynağınsarihleri de, 'Ledud', hastanın istemediği halde, rızası dışında kendisine verilen ilaç demektir tanımını da yapmışlardır. Hatta İbni Sad gibi bazı tarihçiler, Muhammed onlara, neden sizi uyardığım halde bana bunu yaptınız, üstelik ben oruçluydum demiş.Hz. Muhammed'in o ağır hastalık haliyle oruç tutması bir kere inandırıcı değil. Ancak belki ona ilaç içireceklerinitahmin ettiği, bunu onlardan beklediği ve sezdiği için böyle bir taktiktiğe başvurmuş olabilir: Bakın ben niyetliyim,sakın ola bana bir şey vermeyin demek istemiştir. Ama buna rağmen onu dinlememişlerdir.

İbni Sad gibi bazı İslam tarihçileri bu konuda net sürede veriyorlar. Pazar günü ona ilaç içiriyorlar, ondan sonraçok ağırlaşıyor ve pazartesi günü, yani bir gün sonra vefatediyor. Çok ağırlaştığını duyup da yanına gelen Üsame b. Zeyd, "Geldiğimde bana bakıyordu; ancak artık konu şamıyordu" diyor. 58 Hadisten, orada bulunanlar içinde yalnız amcasına gü vendiği kesin. Kalanlar zaten eşleri Ayşe ve Hafsa (ki zatenhasta iken Ayşe'nin evinde kalıyordu). Çok açık ki onlara 57 a- Buhari-Müslim, L. Ve'l Mercan, no: 1427. b- Ibn'il Cevzi, Tıbbi Nevevi, Ilac'u Zatei'l cenb 1/66.c- Buhari, 1-) Megazi, Muhammed'in hastalığı kısmında. 2-) Tıp, Ledut md bölümü. 3-) Diyat, bir grup tek kişiyi katletse kısmında.d- Müslim, Selam.58 İbni Sad, Tabakat, Üsame b. Zeyd seriyesi, 2/345, Halebi, Insanu'l Uyun, aynı kısım. güvenmemiş. Çünkü onun ihtiyaç duyup böylesine bir uyarıda bulunması, sakın benden habersiz bana ilaç içirme- yin demesi, aslında birçok şey ifade ediyor. 

Demek ki kuşku duyduğu bazı emareler daha önce yaşanmış ki, onlaragüvenmiyor. O nedenle kendilerini ilaç içirmeme konu sunda uyarıyor. Gerçi burada Ayşe'nin yaptığı bir savunma da var. Şunu diyor: Aslında bizim yaptığımız bir şey yok; ancak Muhammed ilaçtan korktuğu için kızıyor. 59 Herhalde Ayşe bukadarını da becerebilir; hemen kalkıp "ben yaptım" diyecek hali yok ya. Bir de benzer şüphe içerikli hadisleri hep Ayşe anlatıyor, neden diğer eşleri de bu anlatımlarda yok,neden bunlar hep Ayşe'ye dayalı? Bu durum Ayşe'nin aktif olarak bu planların içinde olduğunu gösteriyor.İlginçtir ki bu hadisleri açıklayan, bunlar üzerinde şerh yapan kişiler, eften püften noktalar üzerinde durmuşlar.Mesela buna bakarak, acaba hastaya, isteği dışında ilaç verilir mi gibi şeyler. Kimse, acaba Ayşe-Hafsa aracalığıyla böyle bir planın uygulanması mümkün mü, siyasi bir komplo ihtimali var mı diye bu konuda kafa yormamış ve ya bilerek değinmek istememiş.

 Ayşe, "Hayatımda Muhammed'in ateşi ve ağrısı kadar şiddetli birağrı-ateş görmedim" diyor. 60 Muhammed kendi ateşi hakkında, "Bana yedi kuyudan su getirin İd, kullanayım da belki biraz serinlenirim; ama ateşimin düşüreceğini hiç sanmıyorum" diyordu. 61 Burada yineliyorum: Üç 59 El-lü'lüü vel-Mercan, no: 1412.60 El'lü'lüü ve'lMeracn, no: 1661.61 a- Buhari- Megazi, bab'ü merd-i nebi ve tıp kısmında, b- ibni Sad.Tabakat 2/367.c- Ebu davud, Sünen, Diyat kısmı no: 3913.d- A. Razzak, Musannaf, no: 19815.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

vefk-örnekleri-111

  vefk-örnekleri-111 vefk-örnekleri-111 by Charion Charion