İhlas Suresinin Faziletleri, Havas ve Esrarı İhlas Suresi'nin (Gulhü vallahü) faziletleri hakkında birçok hadis-i şerîfler vârid olunmuş (biz ulaşmış)tır ve bütün ulema-i izam, havass-ı celîlesinden bahsetmişlerdir. Biz de bunlardan bir nebzesini ihvân-ı dinimize hediye edeceğiz. İhlas Suresini Okumanın Faziletleri ve Faydaları
1. Bir kimse, pazar günü Güneş doğarken 10 defa İhlas Suresi'ni okuyup ondan sonra Allah’tan muradının (isteğinin ve arzusunun) hasıl olmasını (gerçekleşmesini) dua ve niyaz ederse, Allah'ın izniyle bu arzusu, kendisine ihsan buyrulur.
2. Bu Sure-i Şerîf'in celb-i hayır (kişinin hayrı ve Allah'ın nimetlerini kendine çekmesi) ve def-i şerr (şerlerin ve başa gelen/gelebilecek olan musibetlerin defedilmesi) konusunda büyük bir tesiri vardır. Tam bir İNANÇ ve hâlisâne (saf) bir niyet ve hulûs-i kalp ile bu sureyi okumaya devam eden kimse, dünyada ve ahirette bir çok hayra nâil ve bütün şerlerden (kötülüklerden) de emîn ve mahfûz (korunmuş) olur. Beş vakit namazlardan sonra 11 kez bu sureyi okumak lazım demişlerdir.[1]
3. İhlas Suresi, Kurân'ın üçte birinin bedelidir. Bir kimse, bu sûreyi ihlas (Allah'a tam bir güvenle, Allah'ın kendisini gördüğünü biliyor gibi) ile okursa; Cenâb-ı Hakk, o kulunun cesedini Cehennem'e haram kılar.
4.Allah'ın Rasûlü buyuruyor: “Bir kimsenin yolu, kabristana uğrasa da geçerken 11 adet İhlas okursa, bu okuduğunu da bütün imanlı ölülere hediyye ederse, Cenab-ı Hakk, bu okuyuştan ölülerin sayısı kadar onun için sevap halk eder.”
5. Ebû Hasan eş-Şâzelî şöyle buyuruyor: “Bir kimse, İhlas üzere olmak isterse, İhlas sûresini okuyarak kendine yardım istemelidir.” [2]
6. Câbir bin Abdullah (ra) anlatıyor: “Resulullah (sav) şöyle buyurdu: “Kim her gün 50 defa İhlâs sûresini okursa, kıyâmet gününde kabrinden şöyle çağrılır: 'Kalk, ey Allâh'ı öven kişi, cennete gir!” ” [3]
7. Ubeyy bin Ka'b, Ömer bin Hattâb, Ebû Mes'ûd el-Ensarî, Simâk, Enes bin Mâlik ve Ebû Eyyûbi'l-Ensârî (radıyallâhü anhüm) tarafından rivâyet edilen bir hadîs-i şerifte Peygamberimiz (sav) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Herhangi bir akşam İhlâs sûresini okuyan, o gece Kur'ân'ın üçte birini okumuş olur.” [4]
8. Buhârî'nin (rh.) Ebû Saîdi'l-Hudrî'den (ra), Müslim'in (rh.) Ebudderdâ'dan (ra) rivâyet ettiklerine göre Resûlüllah Efendimiz (sav): “Kur'ân'ın üçte birini bir gecede okumak size güç gelir mi?” diye sordu. Ashâb-ı kirâm: “Buna hangimizin gücü yetebilir, yâ Resûlellah?” dediler. Resûlüllah (sav) Efendimiz: “İhlâs sûresi (Kul hüvellâhü ehad), Kur'ân'ın üçte birine denktir.” buyurdu.
9. Müslim'de yer alan Ebû Hüreyre'nin (ra) rivâyetinde ise, Resûlüllah Efendimiz (sav), kendilerine Kur'ân'ın üçte birini okuyacağını bildirerek ashâbını toplar. İhlâs sûresini okur ve hücre-i saâdetine girer. Bir süre sonra çıkar ve: “Size Kur'ân'ın üçte birini okuyacağım demiştim. Dikkat ediniz! Bu sûre, Kur'ân'ın üçte birine muâdildir” buyurur. [5]
10. Ashâb-ı kiramdan Muâviye bin Muâviye el-Müzenî (ra) Medine'de vefât etmişti. O sırada Tebük'te bulunan Resûlüllah Efendimize (sav) Cebrâil (as) haber verdi ve cenâze namazını kılmayı isteyip istemediğini sordu. Resûlüllah Efendimizin (sav), “Evet” cevabı üzerine, Müzenî'nin (ra) cenâzesi Resûlüllah'ın önüne getirildi. Resûlüllah Efendimiz, arkasında her biri 70.000 melekten teşekkül eden iki safla birlikte cenaze namazını kıldı. Sonra Resûlüllah Efendimiz (sav), merhûmun bu mazhariyete nasıl ulaştığını sordu. Cebrâil (as): “İhlâs sûresini sevmesi; otururken, (yanları üzerine) yatarken, yürürken, dururken her hâl ü kârde onu okuması sayesinde!..” cevabını verdi.[6]
11. Ebu'l-Fârûk Süleyman Hilmi Silistrevî (k.s.) de, Kur'ân-ı Kerîm ve İhlâs-ı Şerif'le alâkalı olarak buyurmuşlardır ki: “Her gün hakk-ı Kur'ân (Kur'ân-ı Kerîm'in günlük hakkı) 200 âyettir; elli İhlâs-ı Şerif okunursa, Kur'ân-ı Kerîm'in hakkı ödenmiş olur. Buna riâyet eden, bu vesîle ile dünyada hiçbir sıkıntı görmez, rızkı da geniş olur.” [5]
12. Câbir Bin Abdullah dan: Rasülullah (sav) şöyle buyurdu. “Kim her gün elli defa İhlas suresini okursa kıyamet gününde kabrinde şöyle çağrılır. Kalk ey Allah'ı öven kişi cennete gir!” [7]
13. Âla Bin Muhammet Sekafî dan “Biz Rasülullah (sav) ile birlikte Tebükte bulunuyorduk. Bir sabah güneş hiç o zamana kadar görmediğimiz bir parlaklık ve aydınlıkta doğdu. Daha sonra Cebrail indi. Allah Rasülü ona “Neden bu sabah, güneş şimdiye kadar görmediğimiz ışıklar ve nurlar saçıyor?” diye sordu. Cebrail şu cevabı verdi. “Bu sabah, Muaviye Bin Elleysî vefat etti ve Cenabı Hak onun cenaze namazını kılmaları için gökten yetmiş bin melek gönderdi. Gördüğünüz ışıklar güneşin değil, o meleklerin nurlarıdır.” Allah’ın Rasülü Cebrail a yeniden sordu. “Muaviye Bin Elleysî hangi ameliyle bu lutfa ermiştir?” Cebrail şu cevabı verdi. “O, İhlas suresini çok okurdu. Bu sebeple o büyük lutfa ermiştir.” buyurdu. [8]
14. "Cana, mala, ırza dokunmayıp, içkiden de sakınarak, İhlâs suresini yüz kere okuyan müslümanın elli yıllık günahı affolur." [Beyheki]
15. "İhlâs okuyan Müslümana Cennet vacib olur." [Nesai] [5]
16. Ebû Saîd-i Hudrî buyurdu ki: Eshâb-ı kirâmdan biri, sabaha kadar ihlâs sûresini tekrar eden birini işitir. Sabah olunca Resûlullah efendimize giderek, bütün gece İhlâs okumasını az görerek durumu arz edince Resûlullah efendimiz buyurdu ki: “Nefsim yed-i kudretinde olan Allaha yemîn ederim ki, bu sûreyi okumak, bütün Kurân-ı Kerîm’in üçte birine denktir.”
17. “Kim sabah namazından sonra, İhlâs sûresini on bir defa okursa, o gün kendisine bir günah gelip bulaşmaz. Şeytan gayret etse de korunmuş olur.”
18. “Bir yolculuğa çıkmak isteyen kimse, evinin kapısını çekip ayrılınca on bir defa ihlâs sûresini okursa, o dönünceye kadar Allah onu muhafaza eder.”!
19. “Kim akşam namazından sonra (konuşmadan) iki rek'at namaz kılıp, birinci rek'atinde Fâtiha ve Kâfîrun, ikinci rek'atinde Fâtiha ve İhlâs sûrelerini okursa, yılan, derisinden sıyrılıp çıktığı gibi o da günahlarından öylece sıyrılıp çıkar.”
20. “Ölüm hastalığı içinde iken ihlâs sûresini okuyan kimse, kabirde fitneye uğramaz. Melekler onu kanatları üzerine alıp, Sırat'ı geçinceye ve Cennete girinceye kadar götürürler.”
21. “Yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutan kimse, yemeği bitirince ihlâs sûresini okusun.”
22. “Yatağa girdiğinde, Fâtiha'yı ve İhlâs sûresini okuyan, ölüm müstesna her şeyden emin olur.”
23. “Kim hergün, iki yüz defa ihlâs sûresini okursa, borçları hariç, elli yıllık günahı affedilir.”
24. “Kim ölüm hastalığında, ihlâs sûresini okursa, kabir azabı görmez. Kabrin sıkmasından emin olur. Melekler onu kanatlarıyla taşırlar ve Sırat’tan sür'atli bir şekilde geçirirler.”
25. "Kim bin defa İhlâs sûresini okursa, Cennetteki makâmını görmeden vefât etmez."
26. “Kim yatağında uyumak ister, sağ yanına yatar ve yüz defa İhlâs sûresini okursa, kıyâmet günü Allah ona; "Ey kulum! Sağ yanın üzere Cennete gir" buyuracaktır.”
27. “Eve girerken İhlâs-ı şerîfi okuyan fakirlik görmez.” Eshâb-ı kirâmdan Hz. Süheyl, bu hadîs-i şerîfe uyarak zengin olmuştur.
28. Hz. Âişe buyurdu ki. Resûlullah efendimiz bir kişiyi, bir birliğin başkanı olarak gazaya gönderdi. O zat emrindekilere namaz kıldırırken, okuyuşunu daima İhlâs sûresi ile bitirdi. İşlerini görüp döndükleri zaman, onun bu hali Peygamber efendimize anlatıldı. Peygamber efendimiz; “Bunu niçin yaptığını ona sorun bakalım” buyurdu. Sordular. O, “Çünkü bu sûre Rahman'ın sıfatını bildirmektedir. Ben de bu sebeple onu okumayı seviyorum” dedi. Bunun üzerine Peygamber efendimiz; “Ona haber verin; muhakkak Allah da onu seviyor” buyurdu. “Cuma namazından sonra, yedi defa İhlâs ve Mu'avvizeteyn yani Felak ve Nâs sûrelerini okuyanı, Allah, bir hafta kazadan, beladan ve kötü işlerden korur.”
29. “Üç şey kendisinde bulunan kimse, Cennete dilediği kapıdan girecektir. Kul hakkını ödeyen, her namazdan sonra onbir defa İhlâs sûresini okuyan, kâtilini affederek ölen.”
30. “Kim İhlâs sûresini namazda ya da namaz dışında yüz kere okursa, Allah ona, Cehennem’den kurtuluş beratı yazar.”
31. “Arefe günü bin İhlâs okuyanın bütün günahları affolur ve her duâsı kabul olur. Hepsini Besmele ile okumalıdır.”
32. Eshab-ı kiramdan birisi; “Yâ Resûlullah! Kurân-ı Kerîm’in en faziletli sûresi hangisidir?” diye sordu. Resûlullah efendimiz; “İhlâs sûresidir” buyurdu.
33. Enes bin Mâlik diyor ki: Resûlullah efendimiz birine; “Ey falan, evlendin mi?” diye sordu. O kişi; “Hayır, yâ Resûlullah! Hem benim evlenecek bir şeyim de yok” dedi. Peygamber efendimiz; “İhlâs sûresini bilmiyor musun?” buyurdu. O zât; “Evet, biliyorum” dedi. Peygamber efendimiz; “O sûre Kurân-ı Kerîm’in üçte birine denktir” buyurdu.
34. Birisi fakirlikten ve geçim sıkıntısından Peygamberimize şikayette bulundu. Peygamber efendimiz ona; “Evine girdiğin vakit, kimse varsa selâm ver, kimse yoksa kendine selâm ver ve bir defa İhlâs sûresini oku!” buyurdu. . kimse Peygamber efendimizin bu emirlerini yaptı. Allah ona öyle bol rızık verdi ki, komşularına dağıtmaya başladı.
35. Yine hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: “Her kim İhlâs sûresini 12 defa okursa, Allah onun için Cennette 12 köşk bina eder. Hafaza melekleri birbirlerine derler ki: "Haydin yürüyün gidelim de kardeşimizin köşklerine bakalım"”
36. Muhammed bin Alkamî buyurdu ki: “Ölüm hastalığında İhlâs sûresini okuyanlara kabir suâli olmaz.”
37. Ahmed bin Hanbel buyurdu ki: “Kabristana girince, Fâtiha, Felak, Nâs ve İhlâs sûrelerini okuyunuz. Sevâbını meyyitlere gönderiniz! Sevâbı hepsine ulaşır.”
38. İmâm-ı Birgivî buyurdu ki: "Ölüm hastası İhlâs sûresini çok okumalıdır."
39. Süleyman bin Cezâ buyurdu ki: “İhlâs sûresini Besmele ile bin kere okuyan diş ağrısı görmez.) Yine buyurdu ki: (İhlas, Felak, Nas ve Fâtiha sûrelerini her gün üçer kere okuyan, malını, canını çoluk çocuğunu bütün belalardan muhafaza eder.” [9]
40. Müminlerin annesi Hz. Aişe (ra) şöyle anlatıyor. Fahri Kainat efendimiz (sav) şöyle buyurdu: Ey Aişe! Geceleri şu dört şeyi yapmadan sakın yatma.
1-) Kur-anı hatmetmeden.
2-) Kıyamet günü Peygamberlerin şefaatine erişmeden.
3-) Müslümanların gönlünü almadan.
4-) Hac etmeden. Hz. Peygamber (sav) bu sözleri söyledikten sonra namaza durdu. Bende yatağın üzerinde namazını bitirene kadar şaşkınlık içinde otura kaldım. Namazını bitirdikten sonra sordum, ey Allah-ın Resul-ü anam babam sana feda olsun, ben söylediğiniz o dört şeyi şuanda yapamadım, nasıl yapabileceğimi söyler misiniz? Bunun üzerine h.z Peygamber (sav) gülümseyerek bana şunları söyledi. Ey Aişe İhlâs suresini üç defa okudunuz mu Kur-anı Kerîm-i baştan sona hatmetmişçesine sevap kazanırsın. Bana ve benden önceki Peygamberlere salât ve selam getirdiniz mi, Kıyamet günü şefaatimize erişirsin. Bütün müminlere dua ve istiğfar ettin mi, onların gönlünü almış ve hoşnutluğunu kazanmış olursun. Sübhanallahi Velhamdulillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber, dediğin zamanda hac etmiş gibi sevap kazanırsın.
41. Vakti zamanında Allah dostlarından birinin oğlu vefat eder ve o gece oğlunu rüyasın da cehennemde azap çekerken bitkin bir vaziyette olduğunu görür ve çok üzülür. Ertesi akşam oğlunu tekrar rüyasında yine görür, fakat bu defa oğlunu Cennet-e ve çok sevinçli bir halde görür. Merakla oğluna sorar: “Ey oğlum, seni dün akşam Cehennem de bu akşam ise Cennette gördüm, bu nasıl iş ve sebebi nedir diye sorar. Babasının bu sualine oğlu şöyle cevap verir. “Bugün mezarlığımıza muhterem bir mümin uğradı. Üç defa ihlâs suresini okuduktan sonra sevabını bütün Müslümanların ruhlarına bağışladı, benim hisseme düşen sevapla; Rabbim, beni Cennetine koydu.” der.[10] Kaynaklar [1] Es Seyyid Süleyman El Hüseynî, "Havasü'l-Kurân - Kenzü'l-Havas", Esma Yayınları, c.1, s.253-260. [2] İmam-ı Yâfiî, "Kurân-ı Kerîm'in Havas ve Esrârı", Pamuk Yayıncılık, İstanbul, Ocak 2005. s.567. [3] Taberânî, "Mu'cemü's-Sağîr", 2/781 [4] Tirmizî, Sünen, Fedâilü'l-Kur'ân, 2 [5]
www.sadakat.net/forum/islamgenel/ihlas-suresinin-fazileti-t12592.0.html [6] Aliyyü'l-Karî, Mirkâtü'l-Mefâtîh, 2, 355 [7] Tebarani Mü'cemü's-sağir C 2 Sh.781. [8] İbni Sad- Ruhul Beyan C 10 Sh.540 [9] sudenaz002.blogcu.com/ihlas-suresinin-fazileti_2556860.html [10] www.yenidendogus.net/vb/dini-icerikli-yazylar/11240-mutlaka-okuyun-kardethler-yhlas-suresinin-fazileti.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder