5 Şubat 2018 Pazartesi

Beyincik Dengesizlik

Beyincik Dengesizlik

Beyincik dengesizlik, beyincik, küçük beyin veya tıp dilinde serebellum denilen beyincik, yaklaşık erik büyüklüğünde beyin sapı arkasına yer almaktadır. Boyut olarak beynin %10 civarında olmasına karşılık beyin nöronlarının yarısına yakınını içerdiği tahmin edilmektedir. Beyincik hücreleri yapısal olarak granül hücrelerden oluşması, beyinden farklı olarak beyinciğe özel görevler vermektedir. Beyinciğin temel işlevi motor sinir hücreleri için geri bildirim de bulunması ve ince ayarlar sağlamasıdır, ayrıca vücudumuzda bulunan kasların yer ve konumunu belirten sezgisel haritanın, bilinç ve istem dışı hareket algısı (propiosepsion) ile de ilgilidir. Karanlıkta yürümek içinde propiosepsion algısı olması gereklidir, bu duygu ve algı kontrolü olmadan karanlıkta dengede kalması mümkün olmazdı ve ayrıca bacaklarımızın nerede ve hangi konumda oldukları hakkında sezgisel bir hisse sahip olamazdık. Beyincik yapısal olarak bir işlev için ilişkilendirilirse de, dikkat gerektiren veya duygusal işlevlerde de aktif yer aldığı keşfedilmiştir.


Beyinciği hasar görmüş insanlar yaşamlarını kısıtlı olarak sürdürebilir. beyincik hasarlarının belirtileri, zayıf motor sinir kontrolü, yürüyüşte değişiklikler ve garip yürüyüş şekli, güç kayıpları ve artışları, çok hızlı ve ani yapılması gereken hareketlerde kısıtlama ve yetersizlikler başlıcalarıdır


Beyinciği hasta olan kişilerde görülen başlıca belirtiler, ayakta durmakta zorlanma, ayakta durmaya çalışırken iki tarafa sallanma, baş dönmesi, düşmemek için ayaklarını yanlara fazla açma ve ayakları yanlara açık yürüme olarak sayılabilir. Böyle kişilerin gözlerini kapatması dengesizlik sorununu artırmaz, yapmak istediği hareketleri ise dengesiz ve istemsiz yapar ve birbiri ardına yapılması gereken hareketleri yapmakta yetersiz kalır, adale kas gerginliği azdır ve uzun bir süre aynı pozisyonda durabilir, hareket ederken veya dururken gözlerde ve vücutta titremeler oluşur. Beyincik hasarlarının sebepleri arasında beyin kanamaları, doğum anında atlatılan travmalar, beyin ve kafatası bölgesine alınan darbeler ve beyincikte oluşan tümörler ile oluşabilir. Bunlara ilaveten sıtma hastalığı, tifo, frengi, romatizmaya bağlı hastalıklar, tüberküloz, alkol, üre zehirlenmelerinde bu belirtiler görülebilir. Beyincik hastalıklarının tedavisi ise oluşum şekline ve sebeplerine göre yapılmaktadır.

Beyincik Hastalıkları

Beyincik Hastalıkları, Kafatası içerisinde beynin alt ile arka kısmında iki tarafı şişkin ve tam ortasında bir çıkıntı olan yapıya beyincik denir. Beyinciğin beyin ile olan alakası beyin ile vücut münasebeti gibi çapraz değildir. Beyin içinde sol yarım kürede bulunan merkezlerden, sağ taraftaki organlar, sağ taraftaki merkezlerden ise sol tarafta bulunan organlar yönetilmektedir. Bundan dolayı beynin bir kısmında oluşan rahatsızlık vücudun karşı tarafında mutlaka bir sorun çıkaracaktır. Halbuki beynin sol tarafında oluşan sorunlar vücudun sol tarafında; sağ tarafında çıkan sorunlar ise sağ tarafta kendisini göstermektedir. Beyincik kısaca beynin denge kontrolü sağlamaktadır. Bu denge vücutta etkili olan motor faaliyetler ve bu faaliyetleri yapmakta olan dokuların ahenk içinde işlenmesini sağlamaktadır.Denge özellikle de yürüme sırasında başlamaktadır. Ayrıca da ayakta durmamızı sağlayan reflekslerin üst merkezi beyincik kısmıdır. Hareket yani motor faaliyetleri iradeli ve düzenli bir şekilde yapılmaktadır.

Beyincik Hastalıkları Belirtileri,
Ayrıca art arda yapacağınız takip hareketleri yani bir adımın diğer adımı takip etmesi beyincik yardımı ile olur. Beyinciği hastalıklı olan bir kişi ayakta durmakta oldukça güçlük çeker. Başı döner, iki tarafa sallanır, ayakta zor durur ve düşmemek için ayaklarını yana açar ve ölçüsüz sallanarak yürür. Gözlerini kapatması dengesizliği arttırmaz. Bir maksatla yapmak istediği hareketleri yapmakta zorluk çeker düzensiz ve istemsiz yapar. Birbiri hareketleri de tam yapamaz zorlanır. Uzun zaman aynı şekilde durabilir ve adale gerginliği azalmıştır. Hareket halinde iken ve dururken gözlerde ve vücutta titremeler olur. Doğum anındaki travmalar, beyin yumuşaması, beyin kanamaları, alınan sert darbeler, ur ve çıban nedeni ile olabilir. Ayrıca verem, sıtma, romatizma, frengi ve tifo gibi hastalıklarda alkol üretimi gibi zehirlenme olaylarında da bu belirtiler görülmektedir. Beyincik hastalıklarının tedavisi nedenlerine göre olmalıdır.
Yayınlanma Tarihi : 19.06.2016 05:00:03
------------------------------------------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

vefk-örnekleri-111

  vefk-örnekleri-111 vefk-örnekleri-111 by Charion Charion