4 Haziran 2020 Perşembe

IQ TESTİ


IQ TESTİ

ANA SAYFA / BLOG / IQ Testi
Son Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2020
Aşağıdaki testi yaparak zeka ile ilgili (zihinsel) becerilerini tam 5 farklı alanda test edebilirsin. IQ testi nedir, nasıl ve nerede yapılır hakkında detaylı bilgileri yazının devamında paylaştık. Önce testi yap, sonra IQ hakkında önemli bilgiler edin ✔



IQ NEDİR?

Zeka ile ilgili bir tanım olan iq (intelligence quotient), zekanın kat sayısı anlamına gelmektedir. IQ = (Zeka yaşı/gerçek yaş)x100 formülüyle hesaplanan bir değerdir.

IQ TESTİ NASIL YAPILIR?

Halk arasında zekilik testi olarak tabir edilen IQ testi, bireyin zeka potansiyelini rakamsal olarak ifade edebilmeyi amaçlar.
(Zeka yaşı/gerçek yaş)x100 formülünde bilinmeyen değer, zeka yaşıdır. Formülün tamamlanması için bu değeri tespit edip, yaş farkı gözetmeksizin genel bir IQ puanı ortaya koyan testlere IQ testi denir.
Bu testlerin amacı, kişinin IQ (zeka) katsayısına göre eğitimini şekillendirerek, IQ puanını yükseltmek için yönlendirici olmaktır.

DİKKAT!
Gerçek bir iq testi, özel ortamda, uzman eşliğinde ve güvenilirliği kanıtlanmış testlerle yapılır. Stanford-Binet, Wechsler, Leiter gibi testler, uzman eşliğinde yapılan testlerden bazılarıdır. Bu nedenle, internet ortamında “online iq testi yap” aramalarıyla ulaştığınız testler, gerçekçi sonuçlar vermeyebilir.
Eğer kendi imkanlarınızla çocuğunuzun veya kendinizin zeka becerilerini test etmek isterseniz, bilimsel bir uygulama olan MentalUP’ı kullanabilirsiniz.
MentalUP, ruh sağlığı derneği tarafından incelenmiş ve pedagojik ürün olarak sertifikalandırılmış bir tür zeka egzersizleri uygulamasıdır. En önemli özelliklerinden biri, egzersizlerden elde ettiğiniz skorları grafiksel raporlarla görüntülemesi ve yaşıtlarla karşılaştırma imkanı sunmasıdır.
MentalUP, IQ puanınızı ifade etmez ancak zihinsel becerilerinizi tüm kullanıcılarla ve yaşıtlarınızla karşılaştırarak, farklı bir zeka testi yapar. Üstelik; dikkat, hafıza, görsel, sözel ve mantıksal alan olmak üzere 5 farklı alanda ayrı ayrı raporlama yapar.

IQ PUANLARI TABLOSU

IQ PUANIAÇIKLAMASI
156 ve üzeriDahi
140-155 arası çok üstün zekaÇok üstün zeka
126-140 arası üstün zekaÜstün zeka
111-125 arası ileri zekaİleri zeka
91-110 arası normal zekaNormal zeka
76-90 arası sınır zekaSınırda zeka
51-75 arası hafif gerilikHafif zeka geriliği
26-50 arası orta gerilikOrta düzey zeka geriliği
0-25 arası ağır gerilikAğır zeka geriliği

ZEKA & IQ TESTİ NEREDE YAPILIR?

Iq testleri her ne kadar toplu ortamlarda yapılabiliyor olsalar da öncelikli olarak özel alanlarda uygulanması önerilir. Iq testinin nasıl bir ortamda ve ne şekilde olması gerektiğini belirleyen faktör ise testin türüdür. Bazı iq testleri uygulamalı, bazıları ise tamamen kağıt üzerindedir. Örneğin performans testlerinde sıklıkla kartlar ve küpler kullanılmaktadır. Dolayısıyla, iq testi nasıl yapılır sorusunun cevabı hangi zihinsel alanın test edildiğine veya testin türüne göre değişir.
IQ testleri, alanında uzman bir doktor eşliğinde mümkünse uzmanın muayenehanesinde yapılmalıdır. Zeka & IQ testinin yapılacağı ortam olabildiğince hareketli eşyalardan arındırılmış, dikkat çekici her hangi bir materyalin bulunmadığı bir alan olmalıdır. Ayrıca çocuğun yemek ve tuvalet gibi ihtiyaçlarını gidermiş bir şekilde teste kafa yorması hedeflenmelidir.
Dünyada en çok kullanılan zeka testlerini yazının devamında paylaştık ancak bu testlerin de kendi içlerinde alt testleri olabilmektedir. Örnek: Görsel zeka testi, analitik zeka testi, işitsel zeka testi ve benzeri şekilde spesifik zeka ölçme uygulamaları da yapılmaktadır.

IQ TESTLERİ, ZEKİLİK TESTİ ANLAMINA DA GELİR Mİ?

Zekilik testi, yani zekanın ölçümü için genellikle IQ testi yapılır. Aslında IQ, mantıksal zekamızı ifade eder. Mantıksal zekanın gelişmiş olmasını “zekilik” olarak isimlendirebiliriz ancak “zekanın tümü”nü ifade edeceksek tek başına IQ terimi yeterli olmaz. Zekanın mantıksal becerilerden çok daha geniş bir kavram olduğunu hatırlatmamız gerekir. Bu nedenle, IQ nedir yanıtının dışında EQ ve SQ terimlerini de açıklamak istiyoruz.
EQ NEDİR?
Türkçe karşılığı, duygusal zeka. EQ’su yüksel bireyler, beyinlerinin sağ lobunu daha iyi kullanırlar. Sözel yetenekleri yüksektir. Ayrıca sosyal ilişkilerimiz de EQ ile doğru orantılıdır.
SQ NEDİR?
Ruhsal zekadır. Bireyin kendi içsel dengesi, ruhsal zekası olarak tanımlanabilir. Aslında SQ , bizim IQ ve EQ’muzun toplamı olarak değerlendirilebilir. SQ’nun gelişmesi IQ ve EQ’yu da bu doğrultuda geliştirecektir. SQ, sözel zeka soruları çözerek geliştirilebilir, bu sayede hem hayal gücümüzü hem de sözel zekamızı kullandırıp beyindeki sinapsları harekete geçirecektir.

DÜNYANIN EN ZEKİ İNSANLARI KABUL EDİLEN KİŞİLERİN IQ SEVİYELERİ

Amerikalı Yazar Marilyn vos Savant : 228
marilyn mos savant

EN SIK KULLANILAN ZEKA (IQ) TESTLERİ NELERDİR?

Zeka ölçmek için bir çok zeka testi bulunmaktadır. Aşağıdaki listede en çok kullanılan testleri sizin için sıraladık.
  • Stanford-Binet Zeka Testi (SB-V): Sözel yargılama, soyut/görsel yargılama, niceliksel yargılama ve kısa süreli bellek alanlarında ölçüm yapar.
  • Wechsler Yetişkin Zeka Testi (WAIS-I): İki ana kategoriden oluşur. Sözel bölüm bireyin sözel muhakeme, sözcük dağarcığı, işitsel dikkat, uzun süreli bellek gibi sözel becerileri ölçen testlerden oluşurken, performans kategorisi ise görsel dikkat, görsel algı, üç boyutlu algılama gibi daha çok performansa dayalı testlerden oluşmaktadır.
  • Wechsler Çocuk Zeka Testi (WISC-R) (6-16 Yaş): Wechsler Yetişkin Zeka Testiyle benzer alanlara hitap eder. Çocukların anlayıp cevaplayabileceği türden sorular barındırır.
  • Leiter Zeka Testi: Konuşma ve işitme sorunu yaşayan çocukların zihinsel performanslarını ölçmeyi amaçlayan, sözel yetenek içermeyen bir performans testidir.
Bunların bazıları görsel zeka testi, bazıları görsel hafıza testi, bazıları sadece yetişkinlere uygulanan testler, bazıları ise sadece çocuklara yönelik çocuk zeka testleridir.
Performans testlerinde kartlar ve şekiller seçilerek çocuğun istenen cevabı en kısa sürede vermesi beklenmektedir. Sözel zeka testlerinde dil yeteneği ölçülür, muhakeme testlerinde ise çocuğa örnek bir olay verilir ve bu olaya en uygun çözümü bulması istenir.

HANGİ DURUMLARDA IQ & ZEKA TESTİ UYGULANIR?

HATIRLATMA: Çocuğunuzun zeka oyunları karşısında elde ettiği skorları yaşıtlarıyla karşılaştırarak bir tür zeka testi yapmak isterseniz inceleyin:
IQ testleri genellikle iki farklı durum için uygulanmaktadır ancak merak gidermek veya farklı amaçlarla da uygulanabilir.
1.Durum: Birey, yaşıtlarına kıyasla yetersiz görünüyor ise iq testi yapılır.
2.Durum: Birey, yaşıtlarına kıyasla üstün yetenek veya üstün zeka potansiyeli gösteriyorsa iq testi yapılır.
Eğer zeka testi yetersizlikten dolayı uygulanıyorsa aşağıdaki durumlar gözlemlenmeli;
  • Akademik performanstaki eksiklik, okuma-yazma becerisindeki yetersizlik, yavaş öğrenme gibi sorunlarda sürekli eksiklikler.
  • Sosyal olan ortamlara uyum sağlayamama, kişisel bakım ve ihtiyaçlarını başkasının yardımı olmadan sorunsuz giderememe.
Tam tersi, üstünlük belirtileri gösteriyorsa aşağıdaki durumlar ele alınmalıdır;
  • Aşırı meraklı olma durumu, her şeyi eksiksiz hatırlama, hızlı öğrenme ve plan yapabilme becerisinin yüksek olması.
  • Kelime dağarcığının uçsuz bucaksız olması, kavramlara hakim olma, dil becerilerinde yaşıtlarına göre bariz üstünlük.
  • Üst düzey bir hayal dünyasına ve yaratıcılığa sahip olması.
"Unutulmamalı ki, iq testlerinden çıkan sonuçlar kesin bir cevap vermeyebilir. Bu durumda ebeveynlerin çocuğa olan güveni veya çocuğun kendine olan güveni zedelenmemelidir.”
zeka testi iq testi
IQ testleri psikoloji ve eğitim alanında yapılan bir çok araştırma sonucunda geliştirilmiş tespit araçlarıdır. Fakat, tüm bu araştırmalara ve çalışmalara rağmen bu testler güncelliğini kaybedip güvenilirliğini yitirebilir. Bu nedenle, en bilindik test bile hatalı sonuçlar verebilir.
Bazı testler de vardır ki, konusunda uzman olmayan kişiler tarafından hazırlanmış ve resmiyeti olmayan testlerdir. Bu gibi iq testlerinden çıkan sonuçları tartışmasız kabul etmek çocuğa -teste katılan kişiye- haksızlık olabilir. Unutulmamalıdır ki IQ testinin yegane amacı, çocuğun gelişimine destek vermek için yol göstermektir.

ZEKA TESTLERİNİN TARİHÇESİ

Tarihte ilk olarak MÖ 2200’lü yıllarda Çin hükümdarları bir takım sınavlar hazırlayarak yanlarında çalıştıracakları hizmetçileri seçmişlerdir. Ayrıca buna benzer yöntemlere Eski Mısır’da da rastlanmaktadır.
Günümüzde kullanılan zeka testlerinin ilk çalışmaları 19.yüzyılın sonlarında başlamıştır. 1905 yılında Alfred Binet ve Theodore Simon zeka ölçmek için bir sistem geliştirmişlerdir. Bu sisteme göre, belli yaş aralığındaki kişilerin ortalama zeka puanları belirlenerek ortalama değerler oluşturulmuştur ve kişinin başarısı bu değerler üzerinden hesaplanmaya başlanmıştır.
IQ (Intelligence Quotient) yani zeka katsayısı tabirinin isim babası Alman bilim adamı L. Wilhelm Stern’dir. Stern, kişinin gerçek yaşının test sonucunda elde edilen zihinsel yaşına oranının hesaplanmasına dayanan bir sistem geliştirmiştir. Günümüzde bu hesaplama şekli zeka testlerinde kullanılmaya devam etmektedir. İlk kez Stern’in kullandığı “IQ” terimi ise güncelliğini korumaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

vefk-örnekleri-111

  vefk-örnekleri-111 vefk-örnekleri-111 by Charion Charion