23 Kasım 2021 Salı

T.C. YARGITAY 5. Hukuk Dairesi

 T.C.

YARGITAY 5. Hukuk Dairesi

TÜRKMİLLETİ ADINA 

Y A R G I T A Y İ L A M I

ESAS NO : 2021/8073 

KARAR NO : 2021/11741

MAHKEMESİ : Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi

TARİHİ : 22/04/2021

NUMARASI : 2020/576-2021/662

ASIL DAVA

DAVACISI        : Mehmet Şanal Vek.Av.Mustafa Akın

BİRLEŞTİRİLEN 

DAVA DAVACISI      : Burak Ap. Yönetimi Vek.Av.Cebrail Uskaner

ASIL VE BİRLEŞTİRİLEN

DAVA DAVALILARI : 

1-Bim Birleşik Mağazalar A.Ş. Vek.Av.İhsan Bermekoğlu

2-Abdullah Koyaş Vek.Av.Ahmet Çolak

FER'İ MÜHADİLLER : Yeşim Dinçel vd.

Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:

 - K A R A R -

Asıl dava dilekçesinde, davalıların apartmanın ortak alanı olan bekçi odası, yönetim odası ve kapıcı odasını kullanmakta olduğunu, ayrıca davalıların zemin kat tabliye betonunu keserek bodrum kata asansör imal ettiğini, bu hususta apartman yönetimince herhangi bir karar alınmadığı beyanı ile ortak alana yapılan haksız müdahalenin önlenmesini, yapının eski hale getirilmesini istemiştir.

Birleştirilen dava dilekçesinde, davalıların binanın bodrum katındaki sığınak, tesisat odası gibi ortak alanları kullandığını, davaya konu olan işyeri ile ortak yerlerin ayrılmasını, apartmanın ortak mülkiyeti olan sığınağın ve apartman ortak alanı kapıcı, bekçi ve yönetim odası ile zemin kat tabliyesinin kesilerek statik yapısının bozulmasına yönelik müdahelenin önlenmesi ve eski hale getirilmesi istenilmiştir.

Mahkemece müdahalenin önlenmesi isteminin kabulü ile projeye aykırılıkların eski hale getirilmesine karar verilmiş, taraf vekilleri istinaf başvurusunda bulunmuştur.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesince istinaf başvurularının kabulü ile mahkeme kararının kaldırılmasına, asıl ve birleştirilen davanın kabulüne, 

a) Adana ili, Çukurova ilçesi, Kurttepe Mah. 6301 ada, 2 parsel sayılı ana taşınmazın bodrum katında bulunan ve onaylı mimarı projede sığınak alanı ile tesisat alanı olarak gösterilen::

(28/01/2021 tarihli inşaat bilirkişisi raporunda mavi, yeşil, mor ve turuncu renkle gösterilen alanla) 

toplam 150 m2'lik ortak alana davalılar tarafından yapılan müdahalenin önlenmesine, ortak alanların mimari projeye uygun hale getirilmesine, 

Bu amaçla 28/01/2021 tarihli inşaat bilirkişi raporuna ekli krokide kırmızı taralı olarak gösterilen duvarların yıkılmasına ve krokide mavi taralı olarak gösterilen alan içerisine yapılan ve krokide bordo taralı olarak gösterilen 1,75 x 1,25 m genişliğindeki yük asansörü ile sarı taralı olarak gösterilen 2,30 x 2,60 m genişliğindeki merdiven kovasının bulunduğu alanın kapatılmasına, bu alanda bulunan merdivenin yıkılmasına, 

b) İnşaat bilirkişisi Umur Ortaç'ın 28/01/2021 tarihli raporunun kararın eki sayılmasına, 

c) Davalılara bu projeye aykırılıkların giderilmesi için kararın kesinleşmesinden itibaren 3 aylık süre verilmesine karar verilmiş, davalılar vekilleri kararı temyiz etmiştir.

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere ve HMK'nın 355. maddesindeki kamu düzenine aykırılık halleri resen gözetilmek üzere istinaf incelemesinin, istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak yapılacağı kuralına uygun biçimde inceleme yapılıp, projeye aykırılıklar bilirkişi raporu ile tespit edilerek verilen kararda bir isabetsizlik bulunmadığından yerinde olmayan temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun hükmün 

HMK'nın 370/1. maddesi gereğince ONANMASINA, HMK'nın 302/5 ve 373. maddeleri uyarınca dosyanın ilk derece mahkemesine, kararın bir örneğinin Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesine GÖNDERİLMESİNE, davalılardan peşin alınan temyiz ve temyize başvurma harçlarının Hazineye irad kaydedilmesine, 20/10/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan            Üye                    Üye                     Üye                  Üye 

Ü.Görmez        S.Z.Piyale         S.Çakırbay            M.Ürgüp          F.Taşkın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

vefk-örnekleri-111

  vefk-örnekleri-111 vefk-örnekleri-111 by Charion Charion