10 Aralık 2021 Cuma

Hitler’in en yakın arkadaşlarından biri ve fikirlerinin sadık savunucularından Alman politikacı Dr. Paul Joseph Goebbels (doğumu: 29 Ekim 1897 Mönchengladbach – ölümü: 1 Mayıs 1945, Berlin), 1933 ilâ 1945 seneleri arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yaptı.

Joseph Goebbels Hakkında Bilinmeyenler 
Hitler’in en yakın arkadaşlarından biri ve fikirlerinin sadık savunucularından 
Alman politikacı Dr. Paul Joseph Goebbels (doğumu: 29 Ekim 1897 Mönchengladbach – ölümü: 1 Mayıs 1945, Berlin), 1933 ilâ 1945 seneleri arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yaptı. 

 Goebbels, 1917 senesindeki lise mezuniyeti sonrasında, bedensel engelli oluşu sebebiyle savaş hizmetine uygun bulunmasa da kısa bir süreliğine büro askerliği yapar. Filoloji, antik filoloji ve tarih okur. 1921’de 18. yüzyıl romantik draması üzerine kaleme aldığı teziyle felsefe doktorasını tamamladıktan sonra, 1922’de Dr. Phil. unvanını aldı ve gönüllü gazetecilik yaptı. 1923’te banka memuru ve borsacı olarak çalıştı. 
Sonrasında işsiz kaldı. Roman ve oyunlar yazsa da yazdıkları yayınevleri tarafından pek beğenilmez. Sağ ayağı sola ayağından üç buçuk santim kısa olduğu için topallayarak yürüdüğü kaynaklarda geçmektedir. 
 İlk defa 1923 yılında Nazilerle ve Nazi partisi ile tanıştı, 1925’te Nazi Partisi’ne girdi. Zekâsıyla ve yeteneği parti içinde hızla yükseldi; Partinin Berlin bölge liderliği, Rheinland-Kuzey bölgesinden sorumlu idari amirlik, ilgili gazetelerde yazı işleri müdürlükleri gibi görevlerde bulundu. 20 Mart 1928’de Parlamento’ya (Reichstag) girdi. 1930’dan itibaren Propaganda Sorumlusu oldu. 1933 senesinde Nazilerin iktidara gelişinin ardından 13 Mart 1933’te Propaganda Bakanı oldu. Yaptığı ilk işlerden biri Yahudi ve Nazi karşıtı tüm kitapları Berlin’in Bebel Meydanında yaktırmak oldu. Devamında Almanya’daki bütün haber kaynakları üzerinde tam kontrol sağladı.

Harbin istekli savunucularından Goebbels halkını büyük çapta bir askeri muharebeye hazırlamak için elinden geleni yaptı. II. Dünya Savaşı yıllarında diğer Nazi liderleri ile ittifaklar kurarak güç ve nüfuzunu artırdı. 1943’te Hava Savaşı Sivil Savunma Önlemleri Müfettişi oldu. 1943 sonlarında savaşın Almanların aleyhine dönmesinden sonra propagandalarını iyice artırdı.

Hitler; halktan birisi, yiğit ve yürekli olarak anlatılmaya çalışılmış, halkı ve ülkesi için canını vermeye hazır, kendisi için zerre bir şey istemeyen bir profil ile kitlelere empoze edilerek, yurttaşlarının sonuna kadar ona destek verilmesine çalışılmıştı. Yazılı ve görsel basın, baskı ve güç ile denetim altına alınarak yapılabilecek bütün eleştiriler bertaraf edilmekteydi. Fişleme, baskı, takip ve gerektiğinde öldürmeler Goebbels yıllarının olağan işlerindendi. Temel düşünce felsefesi “öyle bir büyük yalan söyle ki herkesi inandırabil” olmuştur. Büyük Yalan teorisinin temel taşlarından birisi olan, kandırma ve uyutma yöntemini büyük bir ustalıkla sahnelemiştir. 

Joseph Goebbels Nasıl Öldü?

Goebbels harbin son senelerinde ilan edilecek topyekün saldırı projesinin de mimarlarındandır. 25 Eylül 1944’te Berlin bölgesinde Deutscher Volkssturm kumandanı oldu. Son anlarına kadar Hitler ile Berlin’de kaldı. Hitler’in intiharının ardından 1 günlüğüne Üçüncü Reich’ın Şansölyeliğini yaptı. Son dakikalarında karısı Magda Goebbels önce altı çocuğuna zehir vererek öldürdü. Kısa süre sonra Goebbels önce eşini sonrasında da kendisini vurarak intihar etti. Karısının ve kendisinin cesetleri vasiyeti üzerine yakıldı.

GÜNCELLENMİŞ:
7 HAZ 2019
ORİJİNAL:
24 MART 2010

Joseph Goebbels

Adolf Hitler'in (1889-1945) Almanya'nın şansölyesi olduğu 1933'te, güvenilir arkadaşı ve meslektaşı Joseph Goebbels'i (1897-1945), halkı aydınlatma ve propaganda bakanlığının kilit görevine atadı. Bu sıfatla Goebbels, Hitler'i halka en uygun şekilde sunmak, tüm Alman medyasının içeriğini düzenlemek ve Yahudi düşmanlığını körüklemekle suçlandı. Goebbels, Yahudi sanatçıları, müzisyenleri, aktörleri, yönetmenleri ve gazete ve dergi editörlerini işsizliğe zorladı ve “Alman olmayan” olarak kabul edilen kitapların alenen yakılması düzenledi. Ayrıca Nazi propaganda filmlerinin ve diğer projelerin yapımına da öncülük etti. Goebbels bu görevde kaldı ve II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar (1939-45) Hitler'e sadık kaldı. 1 Mayıs 1945'te, Hitler'in intihar etmesinin ertesi günü,

Joseph Goebbels: İlk Yıllar

Paul Joseph Goebbels, 29 Ekim 1897'de Rheinland'da bulunan bir sanayi şehri olan Almanya'nın Rheydt kentinde doğdu. Genç Goebbels, çocukluğunda bir kemik iliği şişmesi olan osteomiyelit hastalığı sırasında edindiği yumru ayak nedeniyle, I. Dünya Savaşı sırasında (1914-18) Alman ordusundaki hizmetten muaf tutuldu Bunun yerine, diğer derslerin yanı sıra edebiyat ve felsefe okuduğu bir dizi Alman üniversitesine gitti ve doktora derecesini almaya devam etti. Heidelberg Üniversitesi'nden Alman filolojisi alanında.

1920'lerin ilk yarısında, gazeteci, romancı ve oyun yazarı olarak başarılı bir kariyer kurma girişiminde bulunduktan sonra Goebbels, Alman gururunu ve Yahudi karşıtlığını destekleyen Nasyonal Sosyalist Alman İşçileri (Nazi) Partisi'ne üye oldu. Goebbels sonunda örgütün lideriyle tanıştı. Adolf HitlerBu dönemde enflasyon Alman ekonomisini alt üst etmişti ve I. Dünya Savaşı'nda mağlup olan Alman vatandaşlarının morali düşüktü. Hitler ve Goebbels, kelimelerin ve görüntülerin bu hoşnutsuzluğu sömürmek için kullanılabilecek güçlü araçlar olduğu görüşündeydi. Hitler, Goebbels'in düşüncelerini yazılı olarak iletme yeteneğinden etkilenirken, Goebbels, Hitler'in büyük kalabalıkların önünde konuşma ve Alman milliyetçi gururunu oynamak için kelimeler ve jestler kullanma yeteneğine hayrandı.

Goebbels: Nazi Partisi Sıralamalarında Yükseliyor

Goebbels hızla Nazi Partisi'nin saflarına yükseldi Önce, başlangıçta desteklediği daha anti-kapitalist parti bloğunun lideri Gregor Strasser'den (1892-1934) ayrıldı ve daha muhafazakar Hitler'in saflarına katıldı. Daha sonra 1926'da Berlin'de parti bölge lideri oldu. Ertesi yıl, Nazi Partisi çizgisini benimseyen haftalık bir gazete olan Der Angriff'i (Saldırı) kurdu ve yazdı.

1928'de Goebbels, Alman Parlamentosu Reichstag'a seçildi. Daha da önemlisi, Hitler ona Nazi Partisi propaganda direktörü adını verdi. Goebbels, Hitler efsanesini parlak ve kararlı bir lider olarak şekillendiren stratejiyi formüle etmeye işte bu kapasitede başladı. Hitler'in yeni Almanya'nın kurtarıcısı olarak takdim edildiği büyük siyasi toplantılar düzenledi. Goebbels, Hitler'in imajını ve sesini vurgulamak için önemli noktalara film kameraları ve mikrofonların yerleştirilmesini bir ustalıkla yönetti. Bu tür olaylar ve manevralar, Alman halkını, ülkelerinin ancak Hitler'e sarsılmaz destek vererek onurunu geri kazanabileceğine ikna etmede önemli bir rol oynadı.

Joseph Goebbels: Hitler'in Propaganda Bakanı

Ocak 1933'te Hitler Alman şansölyesi oldu ve o yılın Mart ayında Goebbels'i ülkenin halkı aydınlatma ve propaganda bakanı olarak atadı. Bu sıfatla Goebbels, Alman gazetelerinin, dergilerinin, kitaplarının, müziğin, filmlerinin, tiyatro oyunlarının, radyo programlarının ve güzel sanatların içeriği üzerinde tam yargı yetkisine sahipti. Görevi, Hitler'e yönelik tüm muhalefeti sansürlemek ve şansölyeyi ve Nazi Partisini Yahudi halkına karşı nefreti körüklerken en olumlu şekilde sunmaktı.

Nisan 1933'te, Hitler'in direktifiyle Goebbels, Yahudi işletmelerini boykot etti. Ertesi ay, Berlin Opera Binası'nda halka açık bir törenle “Alman olmayan” kitapların yakılmasında yol gösterici bir güç oldu. Almanya doğumlu yazarlar Erich Maria Remarque (1898-1970), Arnold Zweig (1887-1968), Thomas Mann (1875-1955), Albert Einstein (1879-1955) ve Heinrich Mann ( 1871-1950) ve Émile Zola (1840-1902), Helen Keller gibi Alman olmayanlar (1880-1968), Marcel Proust (1871-1922), Upton Sinclair (1878-1968), Sigmund Freud (1856-1939) , HG Wells (1866-1946), Jack London (1876-1916) ve André Gide (1869-1951).

Eylül 1933'te Goebbels, misyonu yaratıcı sanatların tüm yönlerini kontrol etmek olan yeni kurulan Reich Kültür Odası'nın direktörü oldu. Odanın oluşumunun bir dalı, yazarlar, müzisyenler ve tiyatro ve sinema oyuncuları ve yönetmenleri de dahil olmak üzere tüm Yahudi yaratıcı sanatçıların zorunlu işsizliğiydi. Naziler modern sanatı ahlaksız olarak gördükleri için Goebbels, bu tür “yozlaşmış” sanatların tümüne el konulmasını ve bunların yerine daha temsili ve içerik olarak daha duygusal olan eserler verilmesi talimatını verdi. Ardından Ekim ayında, tüm Yahudi ve Nazi olmayan editörlerin Alman gazete ve dergilerinden çıkarılmasını emreden Reich Basın Yasası'nın kabulü geldi.

Joseph Goebbels: Hareketli Görüntünün Gücü

İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında1939'da Goebbels'e Alman halkının ruhunu yükseltme ve halkı savaş çabalarını desteklemeye ikna etmek için medyayı ve özellikle sinemayı kullanma görevi verildi. Başlattığı tipik bir proje, görünüşte Yahudilerin tarihini belirleyen bir propaganda filmi olan “Ebedi Yahudi” (1940) olarak da bilinen “Der ewige Jude” idi. Ancak filmde Yahudiler, başka türlü düzenli bir dünyayı bozan parazitler olarak tasvir ediliyor. Goebbels ayrıca bir Yahudi olan Josef Süss Oppenheimer'ın (1698-1738) hayatını anlatan uzun metrajlı bir film olan “Jud Süss”ün (1940) yapımını da yönetti. 18. yüzyılın başlarında Württemberg Dükalığı hükümdarı olan Württemberg Dükü Karl Alexander (1684-1737) için vergi toplayan mali danışman. Dük'ün ani ölümünden sonra Oppenheimer yargılandı ve idam edildi.

Joseph Goebbels: Sonun Başlangıcı

1942'de Goebbels, Berlin'de sergilenen büyük bir Nazi propaganda gösterisi olan “Sovyet Cenneti”ni düzenledi. Amacı, Yahudi Bolşeviklerin hilelerini teşhir ederek Alman halkının kararlılığını desteklemekti. 18 Mayıs'ta Berlin merkezli Alman-Yahudi Direniş lideri Herbert Baum (1912-42) ve suç ortakları sergiyi ateşe vererek kısmen yıktı.

Goebbels, bu olayın Alman medyasında yer almasına izin vermedi. Yine de Baum ve küçük ama kararlı grubu, Goebbels'e ve propaganda makinesine büyük bir psikolojik darbe indirmeyi başardı.

Joseph Goebbels: Son Yıllar

Savaş ağır ağır ilerlerken ve Alman kayıpları arttıkça, Goebbels Müttefik kuvvetlere karşı ölümüne bir topyekün savaşın savunucusu oldu. Bu bağlamda, Alman halkını daha fazla kışkırtmak için bir kamu konuşmacısı olarak kendi yeteneklerini kullandı. Bir keresinde, Ağustos 1944'te Berlin'deki Spor Sarayı'nda yaptığı konuşmada, Alman halkına topyekûn bir savaş çabasını desteklemelerini emretti. Almanya savaşı kaybetmeye mahkumsa, diye düşündü, Alman ulusunun ve halkının yok edilmesi uygundu.

1944, 1945'e girerken, Alman yenilgisi Nazi rejimi için kaçınılmaz görünüyordu. Diğer Nazi üst kademeleri, Almanya'nın teslim olmasından sonra müsamahakar muameleyi müzakere etme umuduyla Müttefiklerle temas kurarken, Goebbels kararlı bir şekilde Hitler'e bağlı kaldı.

Nisan 1945'in son günlerinde, Sovyet birlikleri Berlin'in eşiğindeyken, Hitler sığınağına kapandı. Goebbels, yanındaki tek kıdemli Nazi yetkilisiydi. 30 Nisan'da Hitler 56 yaşında intihar etti ve Goebbels onun yerine Almanya şansölyesi oldu. Ancak Goebbels'in saltanatı kısa sürdü. Ertesi gün, o ve karısı Magda (1901-45), altı çocuğunu ölümcül şekilde zehirlediler. Çift, daha sonra kendi hayatlarını aldı, ancak tam olarak nasıl öldüklerine dair hesaplar değişiyor.

GERÇEK KONTROL: Doğruluk ve adalet için çalışıyoruz. Ama yolunda gitmeyen bir şey görürseniz, bizimle iletişime geçmek için buraya tıklayın !

VİDEOLAR

İLGİLİ İÇERİK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

vefk-örnekleri-111

  vefk-örnekleri-111 vefk-örnekleri-111 by Charion Charion