8 Mayıs 2021 Cumartesi

Adana Taş Köprü

Taş Köprü - Adana

Adana Taş Köprü Seyhan Nehri üzerindedir. IV. (385) yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit (766-809) köprüyü bazı eklerle Adana Kalesi'ne birleştirmiştir. IX. yüzyıl başında Harun Reşit’in oğlu olan 7'inci Abbasi Halifesi Memun (786-833) tarafından onartılmıştır. III. Ahmet (1713), Kel Hasan Paşa (1847) ve Adana Valisi Ziya Paşa (1789) tarafından da değişik zamanlarda tamirat görmüştür. Bu üç onarımının yazıtları mevcuttur. Son onarım 1949 yılında yapılmıştır.

Taş Köprü 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. 21 kemerinden 14’ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir.

Adana Taş Köprü

Seyhan Nehri üzerinde yer alan köprü Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlar. Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait Taşköprü Adana’nın en önemli simgelerinden biridir. Adana Arkeoloji Müzesi’nde bulunan kitabesine göre 1700 yıllık olan köprü Roma İmparatorluk Dönemi’nde “Auxentios” adlı bir mimar tarafından yaptırılmıştır. Dünyanın hala kullanılan en eski köprüsü ünvanına sahiptir. 2006 yıllında geçirdiği onarımdan sonra köprü araç trafiğine kapatılmıştır. Köprü 319 m. uzunluğunda 11.4 m. genişliğindedir. 21 yuvarlak kemerden bugün 14 tanesi görülebilmektedir.

Nasıl Gidilir: Adana Yeni Valilik Binasına 3,7 km mesafede bulunmakta olup şehir Merkezinden şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmekte olup ayrıca aşağıda yer alan linklerden veya fotoğraf galerisinden google haritadaki konumuna ulaşabilirsiniz.

Uçak 2.jpgAdana Şakirpaşa Havaalanı-Adana Taş Köprü Google Map
Otogar 8.jpgAdana Otobüs Garı-Adana Taş Köprü Google Map
Tren 3.jpgAdana Tren Garı-Adana Taş Köprü Google Map

  • Taş Köprü.jpg
  • Taş Köprü .jpg
  • Taş Köprü .jpg
  • Taş Köprü .jpg

      Hiç yorum yok:

      Yorum Gönder

      vefk-örnekleri-111

        vefk-örnekleri-111 vefk-örnekleri-111 by Charion Charion