12 Aralık 2021 Pazar

Ferec Duası – Ferahlamak için okunacak Dua

 

Ferec Duası – Ferahlamak için okunacak Dua

Dua, Allah’la kul arasında iletişimin en önemli ve en faziletli araçlarından biridir. Müminin ibadetinin özüdür. Ferec duası da, günde bir kere bile okunması ve kâğıda yazılıp üstte taşınması halinde maneviyat açısından büyük faydalar sağlayacak, insanları kötülüklerden ve kem gözlerden koruyacak kuvvette çok önemli ve etkili bir duadır. Peygamberimiz (s.a.v.) Ferec duasının sıkıntılı olunduğu zamanlarda okunmasını ve taşınmasını tavsiye etmiştir. Ferec kavramı, Arapça gam ve hüzünden kurtulmak ve ferahlanmak anlamına gelmektedir. Kurtuluş duası diye de geçmektedir. Ferec duası bir dönem minarelerden okunmuş, fakat daha sonra okunması yasaklanmıştır.

Ferec duası Kef’emi’nin Beledu’l Emin kitabından nakledilmiş bir duadır. Eminu’l İslam Fazl b. Hasan Tabersinin “Kenuzu’n Necah” kitabında yazdığına göre Ferec duası, Bağdat’ta öldürülmek korkusuyla Kazimeyn’e sığınan ve bu duanın etkisi ve bereketiyle öldürülmekten kurtulan Ebe’l Hasan Muhammed b.Ahmed b.Leys, bu duayı rüyasında İmam Zaman’dan öğrenmiştir şeklinde nakledilmiştir.

Hadis kitaplarında ferec ve ferahlanmanın olması için okunan dualar bu sözlük anlamını taşımaktadır. 

Biharu’l Envar kitabının 95. cildinin “Babı Ed’iyyetu’l Ferec”te bu konuyla ilgili 39 dua bildirilmiştir.

Ferec Duası üç kısımdan oluşmaktadır. Duanın birinci bölümünde, halkın gaybet döneminde sınandığı büyük imtihanlardan bahsedilmektedir. İkinci bölümünde ise Resulü Kibriya’ya (s.a.a) ve onun ehli beytine selam gönderdikten sonra müminlerin, yüksek ve yüce makamları sebebiyle, onların emirlerine uyma gerekliliğini işlemektedir. Duanın son bölümünde ise Allah-ü Teâla’dan masumların üzerimizde olan haklarının hürmetine kâfi gelerek bizlere yardım etmeleri istenilmektedir.

Ferec Duası Okumanın Faydaları

Ferec duasının faydaları saymakla bitmez. Bu dua şeytanı bizden uzaklaştırır, istenen dileklerin gerçekleşmesini sağlar. Ahir zaman fitnesinden ve şerrinden uzaklaşmaya yardımcı olur. Kıyamet günü Hz. Mehdi’nin şefaatine nail olmamızı sağlar. Bu duayı okuyan Hz Mehdi’nin bayrağı altında şehit sevabına nail olur. İmam’ın zuhurunu beklediğimizi gösterir ve bizi onun zuhuruna yakınlaştırır. Ölüm zamanında bu duayı okuyan kişiye güzel davranılır, müjde verilir. Ferec duası okumak, ömrün uzamasına yardımcı olur. Pişman olunan kötülükleri iyiliğe döndürür. Kıyamet günü geldiğinde, İmam Ali’nin duasını almaya yardımcı olur. Cennetin kapısını açar. Bu duayı okuyan kişi Hz Fatıma’nın şefaatine nail olur. Melekler bu duayı okuyan kişiye Allah’tan bağışlanma diler.

Bu duayı okumak kıyamette susuzluğun giderilmesine yardımcı olur. Dertlerin, sıkıntıların ve kederlerin dağılmasına vesile olur. Kıyamette merhamete ve şefkate ulaşmamıza yardımcı olur. Dinin kemale ermesini sağlar. Kıyamet günü şehitlerin en büyük derecelerinden elde edilir. Bu duayı okuyan kişi imamlarla beraber zikredilir. Allah nazarında bu duayı okumak en güzel ameller arasındadır. Bu duayı okumaya devam eden kişiler, kıyamet günü geldiğinde özel hediyelere sahip olur. Duanın Arapça yazılı şekliyle evde ve iş yerinde ya da üzerimizde bulundurulması isteklerimizin yerine gelmesinde ve sıkıntılarımızın yok olmasında faydalıdır.

Ferec duası Arapça Okunuşu

“Bismillahirrahmanirrahim

İlahi, azum’ el belau ve berih’ al hefau v’en keşef’ el ğitau ve’ ngata’ er recau ve zagati’l arzu ve muniet’is semau ve ente’l musteanu ve ileyke’l müşteka ve aleyk’el muavvelu fiş şiddeti ve’r reha.

Allahümme salli ala Muhammed’in ve ali Muhammed, uli’l emriileine ferazte Aleyna taetehum ve arreftena bi zalike manziletehum fe ferric enna bi haggihim feracen acilen gariben kelemh’il basari ev hüve egrabu ya Muhammed’u, Ya Aliyyu, Ya Muhammed, ikfiyani feinnekuma kafiyan. Vensurani feinnekuma nasiran.

Ya mevlana ya Sahibez zaman! El ğavs El ğavs, el ğavs, edrikniy, edrikniy, edrikniy, es saate, es saate, es saate, el acel, el acel, el acel, ya erham’er-rahimine, bihaggi Muhammedin ve alihit tahirin.”

Ferec duası Türkçe anlamı

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Allah’ım! Zulüm çoğalmış ve gizli olanlar açılmıştır. Kapalı perde kalkmış ve ümitler yok olmuştur. Yeryüzü daralmış, gökyüzü rahmetinden mahrum kalmıştır. Ey Allah’ım! Sen varsın, ancak sen yardım edebilirsin, yüce makamına şikayet ediyoruz. Kolaylıkta ve zorlukta güvencemiz sensin. Allah’ım peygamberimiz Hz Muhammed (s.a.v.) ve onun pak evladına rahmet et. O emir sahiplerine ki, onlara itaat etmeyi bizlere farz kılmıştın ve onların yüksek makamlarını bize tanıtmıştın. Onların yüzü suyu hürmetine bize de acil ferahlık ver, tıpkı göz açıp kapama gibi veya ondan daha yakın.

Ey Muhammed, ey Ali, ey Ali, ey Muhammed, bana kafi gelin ki, bana kafi gelen sizlersiniz. Bizlere yardımcı olun, bizim yardımcınız sizsiniz. Ey saygıdeğer, ey zamanın sahibi ve imamı. Feryat, feryat, feryat, sesimi duy, sesimi duy, sesimi duy, sesimi duy, hemen, hemen, hemen, acil, acil, acil, ey merhamet edenlerin en merhametlisi. Hz Muhammed’in ve onun pak evlatlarının yüzü suyu hürmetine onun gelmesini çabuklaştır. Amin.”

Ferec Duası Dinle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

vefk-örnekleri-111

  vefk-örnekleri-111 vefk-örnekleri-111 by Charion Charion